SCHRIJVER Gedurende de jaren 1980 is Rudolf Hecke actief als dichter/performer en opent menig poëzietreffen waar hij een gekoesterde briefwisseling met Simon Vinkenoog, Johnny Van Doorn en Hugo Claus  aan overhoudt als ook voldoende fans om zijn poëziebundels 'Ik wil weg van alle dagen voor vandaag' en 'La chaotica' uit te verkopen. De jaren die volgen ligt de nadruk vooral op het schrijven van songteksten voor eigen projecten en voor anderen. Vanaf 2008 werkt Rudolf aan de eerste Nederlandstalige biografie van Serge Gainsbourg die in december 2012 uitkomt bij uitgeverij EPO en door de pers lovend wordt onthaald. In 2013 start er een lezing/ muzikale conférence tournee rond het boek met Rudolf als verteller/performer. De tour evolueert van bibliotheken en boekhandels naar cultuurhuizen en theaters en deed tot op heden (2021) verspreid over Vlaanderen en Nederland meer dan 400 locaties aan. De biografie is ondertussen aan haar tweede druk toe. Mei 2016  is er het literair debuut Wondenland (uitgeverij Vrijdag). Een roman, een parallelroman (i.s.m. prof Dirk De Wachter) en een cd met originele composities van Rudolf. Rudolf vertaalt het boek in een gelijknamige muziektheatervoorstelling die vanaf 2017 op de planken staat.  www.wondenland.be (Rudolf Hecke - Dirk De Wachter, foto: Kris Verdonck)

Na een bezoek, als eerste Vlaming, aan het huis van Serge Gainsbourg, rue de Verneuil 5bis  gaan voor Rudolf talrijke nieuwe deuren open in Parijs en elders. Het resultaat schrijft hij neer in een nieuw boek over Gainsbourg: 'Parcours Gainsbourg' dat uitkomt op 2 maart 2017 bij uitgeverij EPO. Tal van onthullingen en onuitgegeven foto's staan de lezer toe in Gainsbourgs voetstappen te treden in Parijs, maar ook in Brussel.. Een originele reisgids! Februari 2018 verschijnt Rudolfs boek 'De Sixties' bij uitgeverij EPO. Aan het boek werken o.a. Boudewijn De Groot en Wim T. Schippers mee. Een verrassende inkijk in vijf jaar die de wereld veranderden en tot één stroom van vooruitgang verstrengelden tot het bladerdak van de commercie zich sloot en de revolutie de adem ontnam. Het boek krijgt lovende recensies van o.a. Humo, Knack en De Standaard.  Tijdens de corona-crisis september 2020 verschijnt Rudolfs vijfde boek en slotstuk van de Gainsbourg-trilogie 'Gainsbourg tekst en uitleg'. In 2021 ter gelegenheid van Gainsbourgs dertig jaar overlijden verschijnt Rudolf eerste boek in Frankrijk: 'Gainsbourg, Paris-Bruxelles-Amsterdam' bij Éditions Gremese. Maart 2022 verschijnt bij uitgeverij Ertsberg het boek 'Passie, het verschil tussen leven en bestaan' van zijn hand, een filering van het begrip gedrevenheid aan de hand van gesprekken met oa Louis Tobback, Sam Dillemans, Cathérine De Bolle, Jef Vermassen, Daan, Serine Ayari, Fernand Huts e.v.a.

MUZIKANT Geboren in 1961 hield Rudolf zich gedurende zijn kinderjaren bij voorkeur bezig met het met door vader gemaakte instrumenten op een cassette recordertje opnemen van eigen songs: geluiden tegen het volwassen worden.  In 1982 tourde hij als componist/gitarist van Company of State doorheen Europa. Commerciëel gezien blonk de band niet uit tussen haar ‘industrial noize’ tijdsgenoten, maar hun live-shows waren de extreemste van het moment.

In 1988 verscheen het eerste solo album van Rudolf Hecke God=doG spelled backwards. 
Humo zag in Rudolf 'de nieuwe koning van de underground'  en De Morgen (Dirk Steenhaut) verkoos de lp tot plaat van het jaar . In 1990 volgde de tweede solo lp Naked and still hungry, een verwijzing naar Charles Bukowski en de start van een lange reeks club & zaaloptredens (o.a. als support van Björk, Bob Geldof, Iggy Pop, Van der Graaf Generator) met leden van Aroma di Amore, The Neon Judgement en Pas-de-deux in de begeleidingsband.
In 1991 vormde Rudolf met zangeres Meredith Pop In Wonderland, De combinatie van haar unieke stemgeluid en Rudolfs psychedelische popsongs sloeg commerciëel zeer aan. Hits. Hun samenwerking met Woodstock legende Melanie was één van de vele hoogtepunten;
In 2000 opende Rudolfs opnamestudio Studio Factasy de deuren. Dat jaar ook richtte hij de band The Incredible Time Machine op. Hun debuutalbum The legendary lost radio show was opgevat als een verloren gewaande radio uitzending met oa de stemmen van Thé Lau, Kommil Foo, Guy Swinnen, Bart Peeters, Yasmine, Julien Put, Zaki, Guy De Pré.
Er volgde een lange reeks concerten met als bijzondere gasten de ondertussen helaas overleden Mariska Veres (Shocking Blue) en Armand. In 2002 componeerde hij voor de achttien jarige r&b zangeres Yasmina Karraz de soulballad 'Take this heart'. Een hit.
Eind 2015 schreef hij 'On top' de eerste single van soulzangeres De Havilland, die komt uit in 2016, haalt playlist Radio 2 wordt opgepikt door Sony Benelux.
Begin 2016 schrijft hij een duet voor Elsje Helewaut en zichzelf 'Let's not give a damn' . Productie Ian Caple (Tindersticks). Ondanks dat het lied alleen op de nationale nachtradio en diverse vrije radiozenders te horen is oogst het heel wat lof.
Hij componeert de muziek voor Wondenland, cross-over opera gearrangeerd door Geert Van der Straeten en gezongen door mezzosopraan Marianne Vliegen. Gaststem: Nikkie Van Lierop. https://www.youtube.com/watch?v=t7aQMeHUjBM Voorjaar 2017 verschijnt De Havillands tweede single van Rudolfs hand 'Responsible', haalt playlist Radio 1 en Radio 2. Rudolf zet zich aan het schrijven aan een full-album dat zal gereleaset worden najaar 2018. https://www.youtube.com/watch?v=Z6EL31Yyq0U April 2018 verschijnt de derde De Havilland single 'You' en samenwerking met producer Zimmerman. https://www.youtube.com/watch?v=LNLAmELjvDYIn 2020  tijdens de corona crisis verschijnt de debuut EP van De Havilland in een productie van Koen Renders en oogst lovende kritieken. Openingstrack 'Sleep happy' haalt playlist radio 2. Door de crisis worden de werken aan een Nederlandstalige plaat met Vera Coomans stilgelegd.